DOET FORMAAT ER TOE?


Savannahkatten worden doorgaans groter dan het gemiddelde ras. Maar vlak na het ontstaan van het ras werd vaak gerefereerd aan hun enorme formaat. Dat aspekt werd schromelijk overdreven: mogelijk omdat die eerste Savannahs per definitie behoorden tot de hogere generaties. En deze zijn doorgaans groter dan hun tegenhangers in lagere generaties. Maar zelfs onder de F1 of F2 Savannahs kan het uiteindelijke formaat variëren. En het formaat wordt niet beschouwd als belangrijkste eigenschap binnen dit ras.

Door deze historische overdrijving zal menig toekomstig Savannah eigenaar zelfs heden ten dage nog vragen naar het uiteindelijke formaat van het kitten dat zij willen kopen. Alhoewel het vrijwel zeker een enorme persoonlijkheid zal worden, kan geen enkele fokker u garanties geven omtrent de uiteindelijke grootte. Als het metterdaad een gigant wordt, kan men dit desgewenst als een toegift beschouwen. Maar zoniet, dan heeft u nog steeds de leukste kat met een geweldige persoonlijkheid!

Mocht u een fokker tegenkomen die garandeert dat zijn/haar kitten uit zal groeien tot een reus, laat dit dan schriftelijk vastleggen! Door ervaringen met sommige bloedlijnen kunnen ze hier mogelijk naar gissen. Maar zelfs het grootste kitten in een nest hoeft als volwassen kat deze kwalificatie niet meer te dragen. En zelfs een aanvankelijke achterblijver zou het qua formaat uiteindelijk kunnen overtreffen.

Zelfs het respectievelijke formaat van de ouders is geen betrouwbaar criterium met betrekking tot het formaat van hun nakomelingen. Eventueel kan een voorgaand nest uit dezelfde paring een tipje van de sluier oplichten, indien beschikbaar. Maar zelfs dit is een gok, zij het een weloverwogen gok.

De slotsom is, dat wij u nimmer enige garantie kunnen geven met betrekking tot het uiteindelijk formaat van onze kittens.