GESCHIEDENIS VAN DE SAVANNAH EN BASIS RASINFORMATIE

Geschiedenis van het Savannah ras
Alhoewel Savannahs pas wereldwijd omarmd en erkend werden achterin de negentiger jaren, werd, voor zover bekend, de eerste Savannah (kruising tussen de Afrikaanse Serval en een huiskat) gefokt begin tachtiger jaren door Jedee Frank. De F1 poes die het resultaat was van deze onbedoelde kruising werd Savannah genoemd en dit is zeer toepasselijk hedentendage ook de officiële naam voor dit fascinerende ras: bijna 30 jaar later. Inspanningen van vele toegewijde fokkers droegen bij tot de verheven plek van de Savannah kat als één van de meest zeldzame en begeerde gedomesticeerde dieren ter wereld van deze tijd. Niettemin dankt het ras wel bijzonder veel aan de navolgende personen.
Joyce Stroufe, die wordt beschouwd als de grondlegster van het Savannah ras en die (gewapend met weinig meer dan een visie) deze experimentele kruising aandurfde, in 1994 haar eerste nestje fokte, en als eerste de Savannah kat aan het publiek presenteerde.
Patrick Kelly, die de eerste standaard voor het Savannah ras voorlegde aan de directie van TICA in februari 1996 en daaraan ijverig doorwerkte tot TICA in 2001 de ban op nieuwe rassen ophief, Savannahs accepteerde voor registratie als huisdier en ze de status Experimenteel Nieuw Ras verleende.
Lorre Smith, voorzitter van het Savannah ras bij TICA, wiens niet aflatende inspanningen er voor zorgen dat de Savannah zich binnen de TICA steeds beter profileert, en wel sneller dan enig ander ras in de geschiedenis van TICA.
Spanky, een F2 Savannah, gefokt door Joyce Stroufe. Spanky en zijn eigenaresse Sue Bowden hebben veel gedaan om het ras te bevorderen tijdens interviews en op de jaarlijkse kattententoonstelling te Westchester. Spanky is zeer geliefd bij leden van de Westchester Feline Club en wordt bewonderd door een ieder die hem ziet.
In de korte periode sinds TICA de Savannahs voor het eerst accepteerde voor registratie als huiskat, is hun status met rasse schreden opgewaardeerd. Van Experimenteel Nieuw Ras via twee tussenstappen naar Gevorderd Nieuw Ras in mei 2008. De ultieme Kampioenschaps Status binnen TICA, werd in mei 2012 gerealiseerd! De reactie van TICA judges en het grote publiek is de afgelopen jaren overweldigend geweest en zorgde ervoor dat Savannah katten, met hun elegantie en exotisch voorkomen, tegenwoordig wellicht de meest gewilde huisdieren ter wereld zijn.

Savannah Katten
Momenteel staan er wereldwijd relatief nog maar weinig Savannah katten geregistreerd, waardoor zij zeer bijzondere en gewilde huisdieren zijn. Door hun exotisch voorkomen, grote formaat en gedomesticeerd karakter vormen zij een geschikt alternatief voor het houden van een exotisch huisdier. Gemiddeld weegt een volwassen Savannah zo´n 6-8 kilo. Het zijn lenige, hoogbenige gevlekte katten met zgn. ocelli op de oren en ogen in de vorm van een boemerang. Acceptabel als basis vachtkleur zijn o.a. brown spotted tabby, warm colored (goudachtig), cool colored (grijsachtig), silver of melanistic (zwart). Savannahs zijn zeer actieve, extroverte, intelligente en zeer nieuwsgierige katten. Hun toewijding en gedrag jegens de eigenaar laat zich met dat van een hond vergelijken: graag staan ze in het middelpunt van de belangstelling; hen kan geleerd worden (met een tuigje) aan de lijn te lopen, ze kunnen het apporteren leren, zitten graag hoog en kunnen zelfs water op prijs stellen. Tijdens hun jeugd kunnen zij gemakkelijk wennen aan andere huisdieren (inclusief honden) en zij kunnen vertrouwd worden bij goed gemanierde kinderen.

Generaties
Als maat voor het aantal generaties dat zij van de Serval voorouders verwijderd zijn, wordt bij Savannahs een speciale terminologie gebezigd: F1 = Eerste generatie: heeft een Serval als ouder (minimaal 50% Serval) F2 = Tweede generatie: heeft een Serval als grootouder (> 25% Serval) F3 = Derde generatie: heeft een Serval als overgrootouder (>12,5% Serval) enzovoort. Waar vrijwel alle generaties vrouwelijke Savannahs vruchtbaar blijken, zijn de katers steriel tot de vijfde generatie (F5): zij behoren te worden gecastreerd en als huisdier te worden ondergebracht. Het komt per uitzondering wel eens voor dat een F4 kater vruchtbaar blijkt. Savannah poezen worden dan ook gedekt door F5 (of lagere generaties, F6, F7, etc.) Savannah katers, of door een ander gedomesticeerd ras: Oosters Korthaar,Ocicat, Egyptische Mau en de Europese Korthaar worden door TICA erkend als toegelaten rassen, maar prachtige katten werden ook verkregen door te kruisen met Serengetis, Bengalen en zelfs Maine Coons (voor het formaat) om er maar een paar te noemen.Toegewijde fokkers zorgen er nu voor dat het in de nabije toekomst mogelijk is het ras verder te verbeteren met uitsluitend gebruikmaking van Savannah X Savannah. F1 Savannahs zijn zeldzaam en duur.

Met dank aan Cynthia King.
http://www.kasbahcattery.com