RASSTANDAARD SAVANNAHKAT

ALGEMENE OMSCHRIJVING
De algemene indruk van de Savannah is een lange, slanke, sierlijke kat met opvallend donkere vlekken en andere vette markeringen, op een achtergrond kleur van elke schakering van bruin, zilver, zwart of zwarte-smoke. De Savannah kat is een gedomesticeerd ras dat sterk lijkt op de voorouderlijke Afrikaanse Serval bron, maar is kleiner van gestalte. Aanhankelijk en extravert, met een uitzonderlijk lange nek, benen en lange oren, evenals een gemiddelde lengte staart, is de Savannah zowel ongewoon als prachtig. De Savannah is ook een uitzonderlijk elegant, goed uitgebalanceerde kat met een opvallende kleur en patroon.

KLEUREN
Zwart, bruin spotted tabby, zilver spotted tabby en zwart-smoke.
Patroon: De gevlekte Savannah heeft krachtige, donkerbruin tot zwart ronde, ovale of uitgerekte vlekken (rozetten zijn niet gewenst). Een aantal parallelle strepen vanaf het achterhoofd tot juist over de schouderbladen, lopen iets uiteen over de rug en het vlekkenpatroon volgt de richting van de strepen vanaf de schouders tot over de lengte van het lichaam. Zichtbaar patroon op de black-smokes. In iedere variatie zijn de lippen en de traansporen aan de binnenzijde van ieder oog zwart en duidelijk aanwezig. Bij de gevlekte Savannah is het neusleertje steenrood, roze, zwart of zwart met een lichtrode of roze verticale lijn in het midden of roze of steenrood met een zwarte rand. Zwarte Savannahs hebben een zwarte neus. Voetkussentjes in elke kleur zijn diep zwart tot bruin zwart. De poten hebben kleinere vlekken zoals ook de voeten en het gezicht. De zwarte Savannah moet effen zwart zijn. Zwarte vlekken op een zwarte achtergrond is het ideaal. De vlekken zijn zoals die van de gevlekte Savannahs. Ook het smokepatroon is zoals die van de gevlekte Savannahs; de vlekken volgen een horizontaal patroon. Verticale strepen of uitgelijnde vlekken zijn ongewenst.

KOP
Vorm: Het gezicht vormt een gelijkzijdige driehoek. De bovenkant van de driehoek is de lijn aan de bovenzijde van de ogen, de zijlijnen volgend de kaaklijn naar beneden en kruisen elkaar bij de kin. De driehoek is exclusief de oren. Het hoofd is klein ten opzichte van het lichaam.
Oren: De oren zijn extreem groot en hoog op het hoofd, breed bij de basis en afgerond aan de top. De oren staan vrij dicht op elkaar bovenop het hoofd. Oorpluimen zijn toegestaan. Licht gekleurde, horizontale strepen (occelli genaamd) op de achterzijde van het oor zijn gewenst.
Ogen: De bovenzijde van de ogen hebben de vorm van een boemerang, zo geplaatst dat de hoek van het oog langs de neuslijn naar beneden wijst. De onderzijde van het oog is amandelvormig. De ogen zijn van gemiddeld formaat en staan onder een lichte wenkbrauw. De ogen liggen matig diep en zijn gemiddeld van diepte en laag op het voorhoofd; de ruimte tussen de ogen is ten minste een oogbreedte. Traansporen zijn zichtbaar langs en tussen het oog en de neus. De oogkleur is afhankelijk van de vachtkleur, de diepere, levendige kleuren hebben de voorkeur. Alle oogkleuren zijn toegestaan onafhankelijk van de vachtkleur.
Neus: Frontaal gezien is de neus breed van boven met breed aangezette neusvleugels en laag geplaatste neusgaten.
En profil is er een kleine neerwaardse buiging richting het puntje van de neus, waarmee het iets rond lijkt. Het neusleertje is licht gerond, niet vlak.
Kin: Frontaal gezien loopt de kin volgens de driehoekige vorm van het gezicht spits toe en profil; de hoek van de neus naar de kin wijkt terug zodat het lijkt alsof de kin ondiep is.
Snuit: De snuit is toelopend zonder onderbreking. Het is het onderste deel van de driehoek die op het gezicht vanaf de wenkbrauwen tot aan de kin loopt.
Profiel: Het voorhoofd is vlak tot licht gerond vanaf de bovenzijde van het hoofd tot het punt juist boven het oog waar er een kleine verandering van richting is met een rechte tot zeer licht welvende lijn vanaf dat punt tot het puntje van de neus. En profil, vormt het gezicht ook een driehoek vanaf de bovenzijde van het oog naar het puntje van de neus, terug naar de kaaklijn en dan weer naar boven naar het oog.

LICHAAM
Torso: Een volle, diepe ribbenkast, overgaand in een lichte maar niet extreem opgetrokken buiklijn richting heupen. Heup en dijbenen zijn gevuld, lang en iets wat zwaarder in proportie tot de rest van het lichaam.
Poten: Erg lang en slank maar sterk. Achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. Door deze extreme lengte kunnen de Savannahs enigszins overbouwd lijken.
Voeten: Ovaal, klein tot gemiddeld met lange tenen.
Staart: Gemiddelde tot volle staart, de vloer niet rakend in gewone stand. Preferabele lengte net onder de hak. De staart eindigt in een afgeronde punt.
Botten: Medium zware, sterke botten.
Spieren: Athletisch, stevig en goed ontwikkeld maar niet volumineus.

TEMPERAMENT
De ideale Savannah is een vrijmoedige, zelfverzekerde, alerte, nieuwsgierige en vriendelijke kat.

VACHT
Structuur: Kort tot medium van lengte voelt iets ruig aan; een vacht welke opmerkelijke stevigheid en structuur heeft. Ruigere dekharen over een zachter ondervacht, terwijl de stippen een merkbaar zachtere structuur hebben. De vacht is niet overdreven dik en ligt redelijk glad tegen het lichaam aan. Glitter is niet gewenst.
Kleuren: Zwart, bruin spotted tabby, zilver spotted tabby en zwart-smoke. De enige toegestane kleuren zijn de goud tot oranje grondkleur met krachtige donkere vlekken, de zilvere grondkleur met krachtige donkere vlekken, effen zwart en zwart-smoke. Er wordt geen voorkeur gegeven aan de grondkleur van de black/brown spotted tabby's. Duidelijke vette spots en markings op de tabby's zijn gewenst. Voorkeur voor ghost markings op de zwarte variatie.

FOUTEN
Extra tenen of tenen dia aan elkaar vast zitten. Knik in de staart.

ONGEWENST
Vlekken die ieder ander kleur dan zwart of zwartbruin zijn. Een medaillon in de hals, borst, buik of ieder gebied buiten de standaard. Verticale uitgelijnde vlekken of tabby type strepen. Kort, rond lichaam. Kleine oren.